De economie in CS:GO

De economie in CS:GO

Counter Strike: Global Offensive is behalve een FPS natuurlijk ook een game waarbij de in-game economie belangrijk is. De hele economie van wapens kopen heeft een grote invloed op de gameplay en daar komt een hele strategie bij kijken.

Aan het begin van elke ronde moet je je uitrusting kopen die je ter beschikking hebt voor die ronde. Het gaat van wapens tot uitrusting en granaten. Toch is het soms slim om een ronde lang je geld te sparen om in de volgende ronde een top tier wapen te kunnen gebruiken. Er zijn verschillen in de uitrusting die de Counter-Terrorists en de Terrorists ter beschikking hebben, in principe zijn de Terrorists (T) goedkoper uit omdat de map meestal in het voordeel is van de Counter-Terrorists (CT).

Zorg ook dat je hele team uitgerust is met de juiste wapens, als team heb je niet veel aan een speler die een pistool heeft terwijl de rest een rifle heft. Concreet wil je altijd een M4 hebben, als je een CT bent, of een AK 47 als je T bent. Vergeet niet dat je in-game wapens kan oprapen die je, als je overleeft, in de volgende ronde gewoon in je inventory zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. Dat bespaart je een hoop geld waardoor je een teamgenoot die misschien geen geld heeft voor de nodige uitrusting kan helpen door een wapen te droppen.

Een ideale build bestaat uit een rifle, kevlar, een helm en een aantal granaten. Aan de kant van CT moet je trouwens wel even kijken hoe de economie van de tegenstander loopt. De AK-47 in het spel schiet namelijk gewoon door je helm heen, dus laat die maar achterwege als je het gevoel hebt dat je tegenstanders met AK’s komen. Als de aanvallers weinig geld hebben is het juist slim om een helm te kopen omdat er geen pistolen zijn, behalve de Desert Eagle, die je in een schot kunnen neerschieten.

Er zijn een aantal cijfers die je moet onthouden, de eerste is 3700$. Dat is namelijk hoe duur je armor een helm en een AK 47 is. Bij de CT’s is dat 4100$, dan heb je armor, helm en een M4 en wat je uitgeeft in een anti-eco ronde. Heb je een mindere economie dan koop je als CT beter voor 3750$, dan geef je niks uit aan je helm omdat AK’s je met helm nog steeds one-tappen. Al het geld dat je overhoudt is voor granaten en eventueel een defuse kit.

Een belangrijk principe in CS:GO is dat je als team synchroon wil lopen qua uitrusting. Dat houdt in dat je allemaal koopt om helemaal uitgerust te zijn of juist allemaal niet als je een eco-rondje doet. Probeer dan ook in je achterhoofd te houden hoeveel geld je minimaal zal halen volgende ronde en of dat genoeg is voor een full buy. Als een van je teamgenoten meer genoeg geld heeft voor een full buy de komende ronde, maar er toch voor een eco-ronde gekozen wordt, dan laat je hem beter pistolen kopen voor het hele team. Het gaat om teamwork, gezond verstand en een beetje rekenwerk. Leg desnoods een ‘cheat sheet’ naast je neer om vertrouwd te raken met de cijfers.