Interview: “Over tien jaar lijken de competities op een WK-voetbal”

Interview: “Over tien jaar lijken de competities op een WK-voetbal”

De esportswereld maakt een stormachtige ontwikkeling door, kijk maar eens naar hoe de branche er vijf jaar geleden voor stond. Seizoen drie van de League of Legends Worlds was bezig, Fortnite bestond nog niet en Starcraft was de best bekeken game op een competitief niveau. Nu ziet de esportsscene er anders uit met Fortnite, League of Legends en Counter-Strike als een paar van de grootste games bovendien hebben we in de Benelux de ESL Dutch League en de Proximus League. Wij spraken met caster Gerard Knüwer over de stand van zaken in esports.

“…over tien á vijftien jaar hebben we esportscompetities die vergelijkbaar zijn met een Wereldkampioenschap voetbal”- Gerard Knüwer

“Over esports in de Benelux, ik denk dat er grote stappen gemaakt zijn. Vorig seizoen hadden we een competitie waarbij de teams erg aan elkaar gewaagd zijn”, begint Knüwer over de sterkte in de competitie. Dit seizoen echter werd de Belgische en Nederlandse competitie gesplitst wat je voelt in de eerste competitie na die stap. “Zoiets geeft even een dipje, maar het is wel nodig om meer spelers de kans te bieden zich te kwalificeren en na verloop van tijd zullen er meer talenten naar voren komen”, aldus caster Gerard.

It is the best of times, it is the worst of times

De toekomst van esports is in nevelen gehuld, dat de populariteit toeneemt staat buiten kijf maar op welke manier zal de tak zich ontwikkelen? Het blijft lastig te voorspellen, maar volgens Knüwer is het traditionele sportmodel een mogelijkheid: “Ik denk dat het mogelijk is dat we over tien á vijftien jaar esportscompetities hebben die vergelijkbaar zijn met een Wereldkampioenschap voetbal.”

Dat is geen gekke vergelijking als je bedenkt dat er via de Twitch stream een slordige 500 000 kijkers op het hoogtepunt gekeken hebben naar de huidige Worlds, zonder de Chinese kijkers gerekend en volgens esc.watch. Met 10% van die kijkers vul je een groot stadion, wat ook al het geval is voor de belangrijke games in het toernooi. Het gaat echter om de kleinere competities die een enorm gat zien tussen de top, Worlds, en hun eigen viewership. De Benelux-scene komt van ver maar ontwikkelt zich door.

Toekomst door een roze bril

“In 2016 hebben we een belangrijk jaar gekend voor de Benelux, toen ontstond het ESL Benelux Championship dat inmiddels de standaard is voor competities in de regio. De professionaliteit is erg toegenomen qua teams, streaming en bedrijven er omheen. Esports groeit en dat zien de bedrijven ook.”

Bedrijven zien ook dat esports groeit en willen teams of toernooien steunen – Gerard Knüwer

Hoe kan de Benelux-scene verder groeien en waar staan we over vijf jaar? Gerard Knüwer wil vooral dat de teams uit de Benelux voet aan grond krijgen op het internationale podium: “We zien nu al bij CS:GO dat Defusekids hierin stappen willen maken en Echo Zulu kreeg de kans om mee te doen bij de EU Masters League of Legends. Als we op dit gebied beter presteren, kan dat leiden tot een exponentiële groei van kijkers en spelers.”