Maak kennis met Counter-Strike: Global Offensive

Maak kennis met Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive is een hardcore first-person shooter waarbij twee teams om en om een doelwit aanvallen of verdedigen. Je prestaties in de rondes bepalen hoeveel geld je te besteden hebt om wapens en andere uitrusting te kopen. Waarom hardcore? Wanneer je dood bent krijg je geen respawn maar moet je wachten tot de volgende ronde om je wapens weer op te pakken, bovendien kan een team dat voorstaat met betere wapens voor de dag komen omdat het dan meer geld heeft.

Pick a side

In CS:GO worden de teams omstebeurt verdeeld als Terrorists (T) en Counter-Terrorists (CT), T valt aan en moet bij een van de twee vaste locaties de bom planten, CT moet dat zien te voorkomen. De wapens waar je over beschikt, net als de utility, hangt af de kant waar je op dat moment voor speelt. De Terrorists hebben bijvoorbeeld de AK-47 terwijl de Counter-Terrorists met de M4 kunnen starten, zo is er per type wapen een variatie ter beschikking per kant.

Het bijzondere aan is dat CS:GO het economische aspect, je verdient namelijk geld terwijl je speelt dat je de volgende ronde kan uitgeven aan wapens en meer. Zoals je al kan raden verdien je meer als je goed speelt. De allereerste ronde begint iedereen met $800 en een pistool, je kan er voor kiezen om een beter pistool te kopen of om ‘body armor’ te kopen voor meer ‘survivability’. Vergeet niet dat het slim kan zijn om een zogenaamde ‘eco round’ te doen waar je weinig tot niets uitgeeft zodat je volgende ‘buy’ een betere is.

Perfecte wereld buy

Een ideale build voor CT bestaat uit een rifle, kevlar, een helm en een aantal granaten. Je moet wel even kijken hoe de economie van de tegenstander loopt. De AK-47 in het spel schiet namelijk gewoon door je helm heen, dus laat die maar achterwege als je het gevoel hebt dat je tegenstanders AK’s gaan gebruiken in de ronde. Als T weinig geld heeft is het juist slim om een helm te kopen omdat er geen pistolen zijn, behalve de Desert Eagle, die je in een schot kunnen neerschieten, dat heet een ‘one-tap’. Je moet een helm altijd in combinatie met een Kevlar vest kopen wat de kost omhoog drijft, alleen als je aan het begin van een ronde nog al je Kevlar hebt mag je voor $350 een Helmet kopen.

Kevlar $650 + M4A4/M4A1-S $3.100 = $3.750

Een AK-47 kost je $2.700 + Helmet & Kevlar $1.000 = $3.700

Een first-person shooter is simpel, maar daar zit hem juist de kracht. De instapdrempel is laag omdat veel gamers ervaring hebben met het genre, dat betekent echter niet dat je meteen goed bent. CS:GO vraagt veel van je mechanische skills, het is een razendsnelle shooter waarbij de actie vaak kort en heftig is. Je wil alert zijn en ervoor zorgen dat je comfortabel bent met het wapen dat je hebt, de map waarop je speelt en je team.

Goddelijke mechanics

De basic skills voor het schieten zijn onder meer ‘strafing’ waarbij je zijwaarts beweegt terwijl je crosshair blijft staan, het liefste op de hoogte van het hoofd van je tegenstander voor die maximale damage. Ook moet je niet vergeten dat je het beste stilstaat terwijl je schiet, anders hebben je kogels een andere baan.

De kunst van CS:GO is om te weten wanneer je agressief moet spelen en wanneer je even rustig aan moet doen, dat komt met ervaring, maar je kan naar topspelers kijken om een gevoel te krijgen voor de gameplay.

Het is wel een flinke boterham, maar Counter-Strike is een game die je spelenderwijs leert. Heb geduld, lees guides en kijk hoe de besten het doen. Verwacht niet dat je binnen een week aan de top van de ladder staat maar laat je ook niet afschrikken door al die ‘in-depth’ guides.