ESL zapowiada 24. sezon ESL Mistrzostw Polski w Counter-Strike: Global Offensive w nowej, odświeżonej formule

W nadchodzącej edycji ESL Mistrzostw Polski zmierzy się 12 najlepszych zespołów z kraju

Pula nagród ponownie wyniesie 100 000 PLN

Pierwsze rundy fazy zasadniczej odbędą się podczas IEM Katowice 2022

Polski oddział ESL Gaming, największej na świecie firmy esportowej, zapowiedział dziś 24. sezon ESL Mistrzostw Polski w CS:GO. Podobnie jak w jesiennej edycji turnieju w 2021 roku, pula nagród, o którą zawalczą finaliści wyniesie 100 000 PLN. Nadchodząca edycja turnieju wprowadza też ważne zmiany, przede wszystkim w formacie rozgrywek. W 24. sezonie ESL Mistrzostw Polski o mistrzostwo zawalczy nie 10, a aż 12 zespołów, które zostaną podzielone na 2 grupy, w których każda drużyna zmierzy się z rywalami dwukrotnie w formacie BO1.

Filmową zapowiedź turnieju można zobaczyć pod TYM ADRESEM

W poprzedniej edycji ESL Mistrzostw Polski zwyciężyła drużyna Wisła All in! Games Kraków, tym samym zgarniając znaczącą część z puli nagród oraz zapewniając sobie miejsce w prestiżowym turnieju Intel Extreme Masters Katowice 2022, który odbędzie się już między 15 a 27 lutego.

W nadchodzącym sezonie również jest o co walczyć. Stawką jest nie tylko nagroda pieniężna, ale też tytuł ESL Mistrzów Polski, który da zwycięzcy możliwość udziału w turnieju ESL Pro League Conference Stage. ESL Mistrzostwa Polski to jedyny turniej w kraju, który daje zawodnikom tak znaczące możliwości rozwoju i uczestnictwa w rozgrywkach międzynarodowych.

Eliminacje do wiosennej edycji ESL Mistrzostw Polski rozpoczną się już 5 lutego. Składały się będą z dwóch rund otwartych kwalifikacji, a następnie rozgrywek zamkniętych, z których wyłonione zostaną zespoły, które dołączą do fazy zasadniczej turnieju. Do części otwartej kwalifikacji mogą się zapisać zespoły o dowolnym poziomie umiejętności - w tej kwestii turniej nie ma żadnych ograniczeń.

Pierwsze trzy kolejki fazy zasadniczej zostaną rozegrane w studiu ESL Polska w Katowicach w trakcie Intel Extreme Masters Katowice 2022 – 22, 23 oraz 24 lutego. To inicjatywa, która podejmowana jest po raz pierwszy w historii w Polsce, gdzie inauguracja ligi esportowej na tym poziomie odbędzie się offline. Wszystkie mecze pierwszych trzech kolejek ESL Mistrzostw Polski transmitowane będą na platformie Twitch, na kanale esl_csgo_pl w godzinach 13:00 - 20:30. Kolejne spotkania rundy zasadniczej będą rozgrywane online w poniedziałki i czwartki od 7 marca.

Planowany harmonogram 24. sezonu ESL Mistrzostw Polski wygląda następująco:

Kwalifikacje otwarte:

• 5-6 lutego
  • 9-10 lutego

Kwalifikacje zamknięte:

• 12-13 lutego

Faza zasadnicza:

• 22 lutego - 14 kwietnia

Ćwierćfinały:

• 19 kwietnia

Półfinały:

• 23 kwietnia